Etiketter

onsdag 22 maj 2013

Uppsats om dialekter

Dialekter

Dialekter har funnits länge och ända sedan svenska språket kom till. Dialekter finns så klart bland dom flesta andra språk också, men nu ska jag bara snacka om det svenska språket. Jag tycker att det är bra att det finns dialekter för att det hade varit tråkigt om alla bara pratade likadant. Jag tycker också att det har lite med ens identitet att göra för till exempel om man bor i Skåne så brukar man prata skånska. När man pratar om dialekter så tycker jag att männen pratar en mycket bredare dialekt än kvinnorna, detta kan vara för att kvinnorna kanske tycker att det är lite pinsamt och att man ska vara lite finare och prata som alla andra medans männen bara brer på med sin dialekt.

Jag tycket att dialekter är bra för alla har vi väl varit med om det när vi är ute och reser eller ska hälsa på någon i en annan del av landet som pratar en helt annan dialekt att man kanske inte förstår allt vad dom säger eller att man ser att dom inte förstår vad man själv står och pratar om för att vi inte har samma dialekt. Detta är då bra för att om man åker någon stans till exempel Göteborg och man hör att dom ha börjat prata stockholmska eller skånska istället för deras göteborgska skulle det inte alls vara samma känsla att åka dit.
Jag tror att man inte snackar med samma breda dialekt när man ska prata med sin granne eller någon kompis som om du skulle prata med en person som har en annan dialekt, om man skulle göra detta så skulle man nog inte förstå så mycket av den andra sa.

Vissa komiker eller skådespelare brukar prata en väldigt bred dialekt för att folk tycker att det är roligare. Detta kan ju göra så att folk tycker att sin dialekt är rolig folk kanske skrattar åt den och man kanske blir retad över sin dialekt. Detta tycker jag är helt fel för mans ska vara den men är och få prata den dialekten man vill prata. Sen finns det vissa som inte pratar så bred dialekt egentligen men som låtsats göra det bara för att dom tycker att det är coolt eller något liknande, detta tycker jag bara låter konstigt. Det bästa är att inte tänka efter så mycket och prata så som man gör naturligt.

I Skåne finns ju dialekten skånsa, men det är ju inte så att alla i Skåne pratar likadant utan det finns ju många olika dialekter inom skånskan som till exempel en person från Kristianskad och en person från simrishamn, ystad trakten skulle inte alls prata likadant men dom har ju sina likheter. Så även vid anda dialekter.
I dom flesta dialekter har dom ord som andra dialekter kanske inte har, detta tror jag är den största anledningen att man inte förstår varandra lika bra.

Jag tror att det ligger en del makt i dialekterna, om man har mycket makt som till exempel kungen eller annat fint folk pratar man inte så bred dialekt men om man vill ha makten i ett kompis gäng eller liknande ska man kanske prata med lite bredare dialekt. Folk tycker nog inte att det är så fint att prata med bred dialekt och att det är mycket finare med rikssvenskan.

Dialekterna börjar försvinna mer och mer frö folk flyttar mycket mer nu förtiden och då byter man dialekt och så får man en dialekt som kanske är en blandning av sin gamla och nya eller så får man kanske samma dialekt som dom andra människorna har dit man flyttade. Det är tyvärr inte så många som ta med sig sin gamla dialekt när man flyttar.
Så om man vill åt dom som pratar riktigt bred dialekt då ska man åka ut till småbyar ute på landet och prata med dom äldre personerna som fortfarande har kvar sin dialekt.

Dialekterna dör ut mer och mer, snart finns det nog inga dialekter kvar vilket är mycket tråkigt.