Etiketter

tisdag 25 september 2012

Labb om ljud och resonans v 38


Syfte: Vi skulle lära oss om ljudets hastighet i sekunden. 

Utförande:  Vi skulle mäta upp vatten i en bägare, det kvittade hur mycket. Man skulle sätta fast en ihålig plast rör som man skulle sätta ner i vattnet, man skulle ta en stämgaffel och höra om man hörde att det blev resonans, om det inte blev det skulle man ändra rörets längd i vattnet och i luften genom att höja eller sänka det. 

Material: stativ, vatten, stämgaffel, provrör, plaströr, linjal. 

Resultat: Snitt värdet i klassen var 339.973333. Och det var ju väldigt nära det exakta. 
VI hittade det första resonans läget men vi kunde inte hitta det sista.



Slutsats: Ljud är vågor, man mäter ljudets ton mäts i herts, herts är svängningar per sekund. Desto fler svängningar desto ljusare ljud hör man.. Man kan höra ljud från 20 till 20000 herts, men inte alla, tex om man har en hösel sjukdom så kanske man inte hör dom skarpaste tonerna och kanske inte dom lägsta heller. Om man vill att ljudet ska få resonans i ett rör så måste det vara rätt längd på rörets (kork) i botten som i detta fallet var vatten. Då måste ljudvågen som går ner och ljudvågen som studsar upp igen måst gå parallella, då det skapas en resonans ton som på bilden nedan. 



Ljud kan ha olika våglängd. Desto kortare våglängd desto ljusare ljud. Ljusa toner svänger ofta och är små och dom mörka svänger mindre ofta och är större. Herst gånger frekvens är lika med ljudets hastighet. Frekvens är hur många våglängder det går på en sekund. 
Ljud går snabbast i ämnen som har täta molekyler  för då kan dom pressa på varandra snabbare och lättare. Så alltså går ljudet snabbare i vatten än i luft. 
Ljudets hastighet är alltid 340 meter per sekund och på så sett kan man ju räkna baklänges och hitta var man skulle satt röret för att det skulle bli resonans. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar