Etiketter

söndag 11 november 2012

matlagningsplanering



Jag gjorde biff med klyftpotatis och brunsås

Min måltid är till en normalperson, den är rätt formad enligt tallriksmodellen. Från matcirkeln finns det med: grönsaker, potatis rotfrukter, smör margarin och olja, mjölk om man dricker det till och  kött. Vilket innebär att jag fått med ett stort antal delar från denna cirkel.

Det finns inte med: frukt och bär. Men dessa ingredienser är minst lika viktiga i min måltid och förekommer inte så ofta i huvudrätter, därför valde jag att lämna denna aspekt ute. Men om man skulle vilja få med denna i sin måltid skulle man kunna äta en frukt till eller efter sin måltid eller göra en lite finare efterrätt som innehåller just frukt som till exempel en äppelkaka.

Min mat är bra och nyttig för att i potatisen finns det kolhydrater som är bra om man tränar mycket och behöver energi, det är även viktigt för en ”normalperson” eftersom alla behöver få i sitt dagliga intag av kolhydrater.
Jag har också kött där det finns proteiner som är bra efter som att köttet är så näringsrikt på protein så är det bra när man ska träna, för proteinet hjälper musklerna att lättare byggas upp.
Jag har sallad också som bidrar till att kroppen får i sig de vitaminer som den behöver från denna måltid.

Med tanke på ekonomi är denna maten bra för det är en billig måltid, det enda som är lite dyrare är köttet. Det kostade totalt ca: 59 kr alltså 29,5kr per person, detta är en billig måltid för om man tar tillexempel pizza, om man skulle beställa en pizza så kostar det ca:70kr per person och det finns inte lika många nyttiga saker den som i min måltid.

Denna måltiden är bra för miljön för att om potatisen är närproducerad och köttet är ekologiskt så är det bra för miljön och salladen kommer från Sverige. Vilket betyder att man inte behöver transportera det så långt och inte släppa ut onödiga gaser.

Eftersom jag har med allt från tallriksmodellen och nästan alla delar från matcirkeln så innebär detta att min mat är bra och nyttig, och det var även väldigt gott.

När jag stekte biffen tänkte jag på att steka den i matfett, detta gjorde att biffen fick en god smak, fick en fin färg och framför allt så undvek den att bli torr eftersom den sugit åt sig fettet. 

Först gjorde jag salladen.
Sen gjorde jag potatisen så att den var klar för ugnen.
Sen gjorde jag biffarna och när dom var klara gjorde jag såsen.
Jag valde denna ordningen för att all mat skulle vara färsk och nylagad när den serverades, till exempel så avslutade jag med såsen så att den skulle vara alldeles nygjord och varm när den skulle ätas. Potatisen låg kvar i ugnen, och biffarna låg kvar på järnet så att de skulle behålla sin värme innan de skulle att serveras.

När jag lagade min måltid blev det mycket bra. Maten blev god och det såg snyggt ut. Det jag ska tänka på när det gäller maten är att jag ska hålla lite bättre ordning i köket och om jag är klar med en sak kan man ta undan det och sedan börja på nästa så blir det inte så mycket att ta undan till sist, och det ser trevligare ut och det är lättare att jobba om inte hela arbetsytan är fylld med massa smuts och disk.
En ändring jag gjorde när jag gjorde min måltid var att jag tog matlagningsgrädde i biffarna istället för vatten så att dom skulle bli lite godare och inte så torra, jag tycker att det var ett bra val då biffarna fick en väldigt god saftig smak!

2 kommentarer:

  1. En mycket välutvecklad utvärdering som inkluderar alla aspekter och kommer med bra motivationer till dina matlagningsval. Good job

    SvaraRadera
  2. + Bra att du fått med det mesta av tallriksmodellen!
    + Du hade skrivigt mycket om alla aspekterna vilket var bra!
    - Om man inte vill att det ska vara så fet mat så kan man ta bort matlagningsgrädden i biffarna som det skulle vara från början.

    SvaraRadera