Etiketter

onsdag 5 februari 2014

Doping och Kost

Doping och Kost 

Dopin fungerar på många olika sätt. Man kan ta det för att förbättra sin energi och kapacitet eller så kan man ta det för att lättar bygga stora muskler. Det finns många olika varianter beroende på vilken idrott man håller på med. Tex i långdistans löpning behöver du inte vara så stark men du måste vara uthållig till skillnad ifrån bodybuilding måste du ha stora muskler men behöver inte ha någon större uthållighet. Det är tyvärr många idrottare som håller på med doping. Det finns alltid kontroller på doping på alla stora tävlingar men det är inte säkert att dom alltid hittar det. 

Det finns saker som är ute efter göra liknande saker som doping som är tillåtna men fungerar inte alls lika bra. För att få i dig energi innan du ska utföra din idrott kan du ta någonting som heter vitargo som är en energirik dryck. Denna kan man både ta innan, under och efter idrotten för att prestera bättre. 
För att få större muskler kan du dricka/äta extra protein i form av speciella kakor eller drycker. Dessa ska man bara ta efter träningen för att hjälpa musklerna att byggas upp. 

Dessa sakerna tycker jag är okej om man känner att man behöver det. 

Reflektion 
Jag tycker att det är onödigt att ta doping. Kroppen mår inte bra av det och du vinner inte på det i längden. Om vi säger att du har tränat i hela ditt liv för att bli OS-medaljör och så innan ditt första OS dopar du dig, då får du kanske aldrig vara med på OS igen och din karriär är helt förstörd. 
Om du inte tar det för att bli bäst utan tar det för att se utveckling på din träning som du mest tränar för att må bra är det riktigt dumt för att du mår sämre av det och det påverkar kroppen väldigt mycket. 

Att använda kosttillskott tycker jag är okej för det påverkar inte kroppen dåligt och det är inte olagligt. Jag tror att alla dom stora idrottare använder både energirik dryck när dom utför sin idrott. Kanske inte alla men dom flesta tar även proteinpulver. Detta tror jag för att om dom ska orka träna så mycket som dom gör måste dom äta otroligt mycket och om man inte vill göra det kan man byta ut en del kost mot drycker. Visst är det viktigt att äta också men det är inte många som orkar äta så pass mycket som dom behöver och därför använder dom dessa dryckerna. 

Det är inte helt säkert att använda alla dessa dryckerna för man är inte säker på att dom inte inte påverkar kroppen. Jag tror att det är en smaksak. Vissa tycker att det är dåligt och vissa bra. Jag kan förstå både och för att det är ju inte helt naturligt men samtidigt behöver man kanske mer tillexempel protein. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar