Etiketter

söndag 23 februari 2014

Odla i öknen

Odla i öknen


Nutid: Nuförtiden kan man inte odla i öknen. Det är alldeles för varmt och för stora skillnader på värmen på dagen och natten. På dagen kan det vara 50° men på natten kan det vara 0°. Det regnar väldigt lite i öknen. Allt regn torkar oftast upp väldigt snabbt. Öknen består till största delen av sand. Det har byggts hus i öknen men det är inte många. Antagligen kommer antalet öka och om vi ska öka i befolkningsmängden så måste vi börja använda våra öknar mer. Om öknen blir större och tar mer plats måste vi lära oss att odla och bo i öknen. 


Framtid: Fysiskt sätt ska det vara omöjligt att odla i öknen men i boken säger dom att det är rena paradiset att bo och odla i öknen. 



Reflektion: Skillnaden mellan nutid och framtiden är stor. Nu går det inte att odla i öknen. Det finns knappt några hus där. Det finns hus i öknen men inga ordentliga städer. Det är alldeles för varmt och för stora torkperioder. 
Om vi fortsätter att använda jordens resurser som vi gör idag kommer ökenpartierna att öka och då kommer det vara mer tätbebyggt i och med att antalet folk ökar massivt. Om det skulle gå att odla och bo i öknen skulle det vara jättebra för jorden att klara sig och det skulle finnas mat mm till alla människor. Jag tror att folk kommer börja leva allt mer och mer i öknen för att det inte ska bli alldeles för tättbebyggt i de delar som inte förändras så mycket av klimatet. Man kan ju leda vatten till öknen för att det är det som är det största bekymret. 
I boken Oönskad tror jag att de har tagit in vatten till öknen eller så menar de på att det har blivit klimatförändringar så att det har börjat regna. För att utan vatten kan man varken leva eller odla. Det kan vara så att de har kommit på ett sätt att odla och leva utan vatten. Har de gjort det kan det också vara möjligt att leva i öknen. 





Källor: 

öken. http://www.ne.se/enkel/öken, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-02-10.


http://web.retriever-info.com/services/archive.html DAGENS INDUSTRI 2014-02-04 Sida 35 






                                                          Av: Rasmus Svensson 9b

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar